W dniu 13 grudnia uczniowie z klasy 2C piekli świąteczne pierniki w naszej szkolnej pracowni kuchennej. Wyjaśnijmy sobie może, czym tak właściwie są pierniczki. Wykonywane są z twardego, ciemnobrązowego ciasta, z mieszaniny mąki pszennej oraz żytniej. Dodać należy również masło, jajka, karmelizowany cukier oraz miód. Bardzo ważnymi składnikami w tym wypadku są przyprawy – cynamon, imbir, a czasami goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, czy anyż. To właśnie one nadają piernikom tak intensywny i charakterystyczny zapach. Po upieczeniu dzieci ozdobiły wypieki kolorowym lukrem, czekoladą i bajecznymi posypkami, a następnie zjadły ze smakiem oraz część pierników zaniosły do domu. Zapach pieczonych pierniczków przez naszych uczniów, roznosił się jeszcze po całej szkole, tworząc świąteczny nastrój.

Pierniczki, czyli świąteczna tradycja w klasie 2C
Wychowawczyni: A. Rogus-Domaszewska
Zobacz całą galerię