W dniu 25 kwietnia uczniowie klas 2C, 3B, 4F i 5C uczestniczyli w Warsztatach zdrowego żywienia w ramach „Programu dla szkół” realizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Celem warsztatów było:
- zapoznanie dzieci i młodzieży z klas I-V ze zdrowym żywieniem, w szczególności z wpływem diety bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne na zdrowie.
- przekazanie wiedzy odnośnie pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych.
- poruszenie tematyki dotyczącej przeciwdziałaniu marnowania żywności oraz gospodarowaniem odpadami.
Podczas warsztatów uczniowie utrwalali zasady zdrowego odżywiania, wspólnie przygotowywali smaczne przekąski. Były to zdrowe twarożki bez dodatku soli, owocowe koreczki i smaczny koktajl bananowy. Po skończonych warsztatach wspólnie sprzątali pamiętając o prawidłowym segregowaniu odpadów.
Koordynator: Katarzyna Bryłowska